1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Jááánošííík po tristo rokoch

Dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš. Tak znie výrok, ktorý sa Stanislav Štepka nebál porušiť a už do tretice priviedol na divadelné dosky predstavenie o Jánošíkovi. Najúspešnejšia inscenácia Radošínskeho naivného divadla opäť dostala možnosť oprášiť svoj starý humor a obohatená o ďalšie vtipné perličky rozosmiať divákov. Tí si mohli 13. júna prísť zlepšiť náladu do Domu kultúry v Kysuckom Novom Meste.

Od úplnej premiéry hry Jááánošííík prešlo už 44 rokov. Vďaka predstaveniam, ale aj nahrávkam si už vtedy získala srdcia mnohých divadelných nadšencov a rovnako dobre sa jej darí aj dnes. Stanislav Štepka spracoval legendu o našom národnom hrdinovi skutočne originálne. Niektoré javy schválne zobrazuje naopak. Dámy s radosťou odovzdávajú zbojníkom svoje šperky a Juraj Jánošík spočiatku nemá záujem stať sa hrdinom („Tristo rokov bude zo mňa žiť literatúra a ja ani tridsať!“). V tvorivej fantázii autora sa zrodili také vtipné repliky, trefné komentáre i slovné hračky, že diváci nedokážu udržať smiech na uzde. Z pera zakladateľa RND pochádzajú aj texty piesní a charaktery postáv, ktoré dodávajú celej hre ešte väčšiu popularitu. Najmä monológ zženštilého Tomáša Uhorčíka vyvoláva pobavenie. V závere diela prichádza zvrat, keď sú obaja zbojníci dolapení. Nie však vrchnosťou, ale ošetrovateľmi zo psychiatrickej liečebne, z ktorej postavy ušli!

Záujem o toto predstavenie sa nedal prehliadnuť ani prepočuť. Herci predviedli svoje schopnosti u nás až dvakrát a po oboch výkonoch ich čakalo zaslúžené standing ovation. Diváci sa už teraz tešia na to, aké ďalšie predstavenie im v budúcnosti Radošínci zahrajú.

 

Dominika Chrastová

Spolupráca Interreg

 

Spolupráca Biele Karpaty

 

 

 

 

Športové kluby

športové kluby Kysucké Nové Mesto

 

 

 

 

 

Z našej fotogalérie