1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sčista-jasna prišla minulosť

Čas uteká ako voda. Ani sa nenazdáme a už aj dvadsiate storočie budeme pokladať za dávnu minulosť. V Dome kultúry v Kysuckom Novom Meste sa nám však 25. marca mohlo zdať, že sme sa o niekoľko desiatok rokov vrátili späť. No to len herci Radošinskeho naivného divadla opäť podali presvedčivý a nezabudnuteľný výkon v rámci hry Sčista-jasna: Druhá správa o mojom dvadsiatom storočí (1950 – 2000).

Táto trpko-smiešna komédia je pokračovaním javiskovej správy Polooblačno, v ktorej Stanislav Štepka humorne zobrazil neľahké osudy jednoduchých ľudí v prvej polovici minulého storočia. Zo skutočných udalostí a reálnych postáv svojej rodnej západoslovenskej obce Radošina čerpá námety aj v inscenácii Sčista-jasna. Dej zobrazuje obdobia socializmu, komunizmu, ale aj premenu v závere storočia. Jednou z ústredných postáv divadelnej hry je storočný starček, ktorý vtipným spôsobom opisuje udalosti tej doby a dopĺňa ich o vlastné zážitky. Znázornenie, ako mu spadla nevesta z koňa cestou na svadbu, postava jeho zhrbenej krstnej matky a satirické poznámky pobavili všetkých divákov. Smiech sa nedal zadržať najmä počas výstupov amerického prisťahovalca, ktorý sa dočkal slávy vďaka tomu, že mu na dvor spadlo lietadlo. O dobrú náladu a umocnenie kultúrneho zážitku sa postarali aj tanečné a spevácke čísla vytvárajúce prehliadku kedysi populárnych štýlov a žánrov.

Záver dostal každého. Hlavné postavy v ňom vyjadrujú svoje názory a životné skúsenosti v období po zmene režimu. Podčiarkujú, že ten sa síce zmenil, ale ľudia ostávajú rovnakí. Stanislav Štepka, autor hry, charakterizoval predstavenie Sčista-jasna ako niečo medzi smútkom a radosťou, ktoré sa podobne striedajú aj v živote. Odkaz jednej z posledných scén bol jasný: Láska a viera v človeka sú odolnejšie než akákoľvek prekážka. Publikum sa po tejto neobyčajnej divadelnej hre neudržalo na sedadlách a venovalo hercom standing ovation.

 

Dominika Chrastová

Spolupráca Interreg

 

Spolupráca Biele Karpaty

 

 

 

 

Športové kluby

športové kluby Kysucké Nové Mesto

 

 

 

 

 

Z našej fotogalérie