1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kostelný a Vajda rozosmiali divákov politickým humorom

Jedným zo spôsobov, ako si mohli nadšenci divadla spríjemniť siedmy február, bolo zájsť do Domu kultúry v Kysuckom Novom Meste na komediálne predstavenie Lord Norton a sluha James.

Hlavné úlohy si zahrali Ľuboš Kostelný a Jozef Vajda. Dvojicu uviedla na javisko nahrávka, ktorá naznačila divákom, v akom duchu sa bude niesť celá hra. Prvky komediálneho žánru sa začali prejavovať hneď potom, ako sa Kostelného postava prezliekla z lekárskeho plášťa do kostýmu lorda. Sluha James v tom momente ožil a začal svojho pána obskakovať, hoci Norton ho zjavne celý život len ponižoval.

Dynamika predstavenia sa odvíjala podľa toho, ako dvojica hercov dokázala navzájom reagovať na svoje repliky, prípadne aj omyly. Najväčší divácky úspech jednoznačne zožínali výsmešné narážky na politikov, ktorými Kostelný a Vajda reflektovali najnovšie kauzy na politickej scéne i nedostatočné financovanie kultúrnych podujatí. Na zdôraznenie si herci následne sami prestavali rekvizity na javisku.

Až na záver vyplynulo, že celý dej sa odohrával v psychiatrickom ústave, kam Jamesa napokon dohnalo Nortonovo správanie aj nečakaná smrť. Sluha sa však nedokázal bez svojho pána zaobísť, tak sa zaňho pravidelne prezliekal jeho ošetrovateľ.

Komédia Lord Norton a sluha James zažila svoju premiéru prvýkrát pred dvadsiatimi rokmi. V novom hereckom zložení a s pozmenenými dialógmi sa opäť objavila na divadelných doskách minulé leto. Odvtedy Kostelný a Vajda cestujú po celom Slovensku, aby legendárna hra nezapadla prachom a diváci nezabudli hľadať v akejkoľvek situácii aj humor.

Dominika Chrastová

Spolupráca Interreg

 

Spolupráca Biele Karpaty

 

 

 

 

Športové kluby

športové kluby Kysucké Nové Mesto

 

 

 

 

 

Z našej fotogalérie